2013. május 26., vasárnap

☼ Summer is coming #2

Szépen lassan belecsúsztunk ebbe az utolsó hónapba is. Valahogy mindig olyan nehéz feldolgozni, hogy máris így elrepült az idő. Szerintem nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy ez a legőrültebb, legfárasztóbb és legzsúfoltabb időszak az iskolaévben. Megy a hajtás a jobb jegyekért, érettségik, év végi vizsgák. Mindehhez hozzájárul a kánikula ( jó hát most éppen nem, de általában ) és az, hogy már minden zsigerünkben érezzük a nyár közeledtét. Megy a tervezgetés, a jó idő miatt még több programot lehet csinálni hétvégente vagy akár suli után is és egyszerűen nem tudjuk rávenni magunkat a tanulásra. Ebben a posztban szeretnék egy kis motivációt és ötletkavalkádot rátok zúdítani, amivel reményeim szerint könnyebben és gyorsabban átvészelhetitek ezt a kaotikus időszakot. 
ELSŐ
Ha még nem tetted meg, most azonnal ülj le, írd fel egy papírra az összes tantárgyadat és azt, hogy milyen jegyeid vannak. Számold ki, hogy állsz és hogy van-e esélyed jobbat csinálni belőle. Ha van, akkor hétfőn első dolgod legyen odamenni a tanárodhoz és megkérdezni, mit tudsz tenni a jobb jegy érdekében. Én most járok tizenegyedikbe és most lett minden világos, ilyenkor fogtuk fel hogy hát jövőre érettségi aztán pedig egyetemre kéne menni és hogy mennyire le vagyunk maradva és hogy mennyivel korábban el kellett volna kezdenünk gondolni ezekre a dolgokra, mint például hogy egy-egy tantárgyból jobb jegyeink legyenek. Szóval ha esetleg te fiatalabb vagy, nem szabad elhanyagolni, mert az is számít! 

MÁSODIK
Lista, lista, lista és megint csak lista. A listák mindig segítenek összeszedetnek maradni, így a legkisebb a valószínűsége, hogy bármit is elfelejtesz. Írj listát arról, hogy milyen tantárgyakból kellenek jobb jegyek, hogy milyen dolgozatok, felelések illetve vizsgák várnak még rád, hogy ezekre mit kell megtanulni. 
HARMADIK
Ha időbeosztásról van szó, egyértelműen én vagyok a legutolsó ember, akinek követni kéne a példáját. Ennek ellenére leírom, hogy mit kéne csinálni. Az előzőleg megírt lista alapján gondold át, hogy mihez mennyi időre van szükséged, mennyi időd van rá. Állíts fel egy prioritási listát e két szempont alapján. Tedd azokat az elejére, amire már nincs túl sok időd és/vagy ami több és/vagy aminek megtanulása nehezebben megy.

NEGYEDIK
Gondold át, hogy az iskola végéig milyen külső programjaid vannak és próbáld hozzáigazítani az időbeosztásodhoz. Meg kell találni az arany középutat. Sem az nem előnyös, ha túl sokat lógsz a barátaiddal, sem az, ha mindennap otthon ülsz és tanulsz megállás nélkül. 
ÖTÖDIK
Mi kell a hatékony tanuláshoz?
    • Mindig találd meg a megfelelő helyet a tanuláshoz. Ha végig az asztalodnál ülsz azzal maximum azt tudod elérni, hogy kockára nyomódik a feneked és mindened elgémberedik. Kezdetnek persze jó az, de egy idő után kell a változatosság. Ülj át vagy feküdj az ágyadra, menj ki a kertbe vagy a teraszra, rakj le plédeket és párnákat a földre vagy a sarokba, menj ki a nappaliba vagy a konyhába. Én például a legjobban egy jó forró fürdő közben tudok koncentrálni. Amikor már ezekből is eleged van, pakolj össze és menj el a legközelebbi könyvtárba, parkba vagy kávézóba.
    • Általában nekem jól megy az osztott koncentráció, de valahogy a zenehallgatástól nem tudok koncentrálni sem az olvasásra, sem a tanulásra. Viszont ez egyéni dolog, vannak olyanok akiknek kifejezetten hasznos egy kis háttérzene. Talán ha valami olyat hallgatsz, ami nem a megszokott playlisted, kevésbé tereli el a figyelmed. Nem fogsz elkezdeni énekelgetni és nem indul be a fejedben a szöveg. Az ilyen zenei aláfestés biztosításában a legjobb a stereomood studying lejátszási listája, de akár választhatod a reading, relaxing playlisteket is, vagy amelyiket csak akarod.
    • Mindig legyen a kezed ügyében egy-egy színes filctoll, tűfilc és főleg szövegkiemelő. A színek ugyanis bizonyítottan segítenek a tananyag berögződésében.  A legtöbbet nekem a tavalyi történelem vizsgánál segítettek, amikor minden színnek megvolt a saját jelentése. Például a kék volt az évszám, a rózsaszín a helységnév, a zöldek a személyek, a sárgák a fogalmak és a narancssárgák a legfontosabb események. Ezek alapján később ki is tudtam írni a legfontosabb dolgokat. Ezt a módszert bármelyik másik tantárgyba át lehet ültetni.
    • Tarts szüneteket! Az agyad sem tud nagyon sokáig egy dologra koncentrálni. Nem baj az, ha félóránként végigpörgeted az instagram feedet, vagy felkukkantasz facebookra, esetleg rebloggolsz egy pár képet tumblrön.
    • Szellőztess! Én személy szerint hajlamos vagyok elfeledkezni róla és csak később döbbenek rá, hogy mennyire fülledt a levegő a szobámban. Még ha ilyen hideg van is, mint most, egy kis időre mindenképp nyisd ki az ablakokat. Aztán ha teljesen kiszellőzött sokkal kellemesebb és frissebb lesz a légkör. Szintén személyes megfigyelések alapján tudom, hogy az illatok szintén segítenek. A légfrissítőket nem ajánlom, mert túl intenzívek és nem is egészséges folyamatosan belélegezni őket, de egy kis spricc a kedvenc testpermetedből sokkal kellemesebbé varázsolhatja a levegőt. Válassz gyümölcsös vagy virágos illatokat!
    • Igyál sok-sok és még több vizet! Segít az agyműködésben és frissen is tart. Emellett a nassolás is hasznos lehet. Egy-egy kocka csoki is megengedhető, de amire én gondolok az friss vagy akár fagyasztott gyümölcs, ami egyébként a legújabb szenvedélyem.
    • Ha valami nem teljesen világos, ne suhanj át felette, írj valakinek aki ugyanezt tanulja, hátha tud segíteni. Egyébként az is jó, ha kicsit átbeszélitek a dolgokat, panaszkodtok egymásnak hogy mennyire nem haladtok stb.. csak ne ragadjatok le.
HATODIK
Ha vizsgázol vagy érettségizel, a megmérettetés előestéjén próbálj meg egy kis időt magadra szánni. Vegyél egy kellemes fürdőt, moss hajat, fesd ki a körmeidet, rakj fel egy arcpakolást, készítsd ki az ünneplődet. A lényeg, hogy reggelre minden készen álljon, pillanatok alatt elkészülhess és még át tud nézni azokat a dolgokat, amik nem mennek. Most írnék valami olyasmit, hogy próbálj meg ne stresszelni, de szerintem már említettem, hogy iszonyatosan parázós vagyok és mindenféle vizsga előtt hányinger és ájulás környékez, úgyhogy nem tudnék ilyesmiben tanácsot adni. Illetve még magam sem tudnám megfogadni.

Hát ennyi lenne, mindenkinek nagyon sok szerencsét és kitartást kívánok az elkövetkezendő egy hónap feleléseihez, dolgozataihoz, kiselőadásaihoz, esszéihez, vizsgáihoz és érettségiéhez. Nyugodtan írjátok meg nekem, hogy mikor miből kell brillíroznotok és küldök nektek egy hatalmas adag energiát a Naboo tartalékából ;)

7 megjegyzés:

  1. Wow,such a beautiful post...I really like your blog.^^
    Maybe follow each other on bloglovin?
    Let me know follow you then back.
    Lovely greets Nessa

    VálaszTörlés
  2. ahhh *nosztalgia* ezt a kaliberű posztot én is megírtam, azt hiszem, tavaly ilyenkor, még a régi blogomon, és kb. írás közben jöttem rá, hogy mennyire hatékonyan tanulok már. :D Mindig szeretem elolvasni mások összefoglalóját is (holtáig tanul az ember, értsd mindkét értelemben :D), a tied is nagyon tetszett, Viki, benne van minden, ami kell. :) Amit még a vizsga előtti naphoz mondanék- én is egy elég parázós egyetemre járok, ahol a kettes meg az ötös (de ami még rosszabb, az egyes meg az ötös) között sokszor csak egy paraszthajszál van. Fontos, hogy tudd magadról, hogy képes vagy-e tanulni vagy már csak stresszeled magad, mert "mindenki-más-tanul-és-én-is-próbálom-de-nem-megy-csak-adjanak-egy-kdhjhgsv-kettest". Egész elsőévben ezt éreztem előző este. De aztán rájöttem, hogy azon fura kevesek közé tartozom, akiknek a mélypontja vizsga előtti este 8-tól éjfélig tart. Amióta ilyenkor a sarokba vágom a tételeimet,könyveimet, atlaszaimat, sokkal jobban érzem magam. Négy órán keresztül a kedvenc filmjeim heppiendjeit nézem újra meg mindenféle inspiráló dolgot, és inkább felkelek hajnalban, ha nagyon muszáj, de nem idegesítem magam. (mint ma is négykor. :D ) Lehet, hogy ez neked is segítene, érdemes megpróbálnod, hátha. .. :)

    Amúgy a csít küldhetnéd nagyon, mert még van két nagyon komoly szigorlatom- amellé az egy mellé, amit ma megcsináltam. :D

    holland

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, hogy tetszik és mivel lesz két vizsgám is, az egyiknél mindenképp kipróbálom a módszered!

      és sugárzom az energiát, a csít és mindenféle pozitív dolgot! :)

      Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm a a Stereomood ötletet! Nekem teljesen új volt és sokat segített :)! Azok közé tartozom, akinek kell valamilyen háttérzene tanulás közben, viszont a saját lejátszási listámtól már én kaptam hányingert, mert annyiszor meghallgattam. Így viszont teljesen ismeretlen, kellemes számokat hallgathatok, ráadásul annyi van belőle mint a fene :D!
    Még egyszer köszi :)!

    VálaszTörlés
  4. Hú.. először is nagyon tetszik a blogod. Másodszor pedig köszönöm az ötleteket/tippeket. Be fogom tartani.:) Én is nagyon stresszes típus vagyok. 2 hete érettségiztem, és az azelőtti hétvégén egyáltalán nem tudtam tanulni rá semmit. Azelőtti nap meg fent voltam hajnali 2-ig mert nem tudtam aludni, pedig már 8kor ágyban voltam. Bár az idei évet nagyon elrontottam, nem hiszem, hogy tudok még javítani. :/ Majd jövőre megfogadom a tanácsidat.:) A szóbelire pedig végképp.:D
    üdv: Evii (mighthappen.gportal.hu)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, hogy segített a poszt és drukkolok :)

      Törlés