2013. július 5., péntek

Unbowed, Unbent, Unbroken

Unboxing e Review: Coleção Pocket de As Crônicas de Gelo e Fogo (Leya) ~ Game of Thrones BR
Ma végre befejeztem A tűz és jég dalának utolsó kötetét, a Sárkányok Táncát. Én annyira.. nem is tudom mit mondjak. Már megint úgy lett vége, hogy nem tudtunk meg semmit és kiég az agyam ilyenkor. Az előző köteteknél persze nem zavart, mert tudtam, hogy egyből kezdhetem olvasni a következőt. Na és most? Úgy érzem, hogy egy hatalmas vákuum az agyam. Mintha.. mintha valaki felébresztett volna az álmomból. Nincs több trónok harca... legalábbis amíg Martin bácsi nem nyomja ki a következőt. De ki tudja, mikor lesz az még?
GoT | via Tumblr
Annyira csodálatos az egész sorozat. Egy teljesen különálló világot mutat be és minden annyira más, hogy az ember önkéntelenül is elveszik benne és nagyon nehéz visszaállni a normális kerékvágásba. Persze nem azt mondom, hogy nincs mit olvasnom ezután, mert van vagy tíz könyv a nyári szünetre szántak listáján, de mindenesetre furcsa lesz nélküle. Még régebben ígértem, hogy ha kivégzem, írok róla véleményt. Szerintem ennyiből már mindenkinek tiszta és világos, hogy imádtam. Imádom. Mondanék ilyesmit, hogy kik a kedvenc szereplőim, házam, kinek szurkolok, de ezt nagyon nehéz lenne összefoglalni. Plusz szurkolhatsz valakinek körülbelül két fejezetig, utána meghal. Jobb esetben öt könyvig húzza. Annyira sokkoló az, hogy olyan hatalmas, drasztikus és végleges, visszafordíthatatlan dolgok történnek egyik pillanatról a másikra, az ember észbe se kap, már rég túl van 50 oldalon mire leesik neki, hogy ez mennyire durva. Ráadásul mindig akkor, amikor már épp jóra fordult a helyzet. Amikor meg vannak a tervek és minden világos, hogy mit kell tenni és hirtelen puff és az embernek le kell tenned a könyvet egy öt percre, hogy bámulj magad elé összeráncolt homlokkal és el is felejtesz levegőt venni, mert néha tényleg ez kell ahhoz, hogy fel tudd dolgozni a történteket. Az öt kötetet végigizgultam, nevettem és olykor-olykor még sírtam is. Na igen a Red Wedding teljesen lesokkolt, bár ezzel szerintem mindenki így van. Főleg az utolsó kötetben nagyon gyakori volt, hogy  a szereplők vissza gondoltak rá, mennyivel másabb lenne most a helyzet, ha az elején minden máshogy alakul és belegondolsz, hogy tényleg és mennyi mindenen vagy már túl, mennyi minden történt és úgy érzed, mintha veled történtek volna. Visszagondolsz a szereplőkre, akik már nincsenek és elfog egy melankóliahullám.
No Mercy | via Tumblr
Szerintem ez az a sztori, amit tényleg a végtelenségig lehetne húzni és nem unnánk meg. Persze néha belegondol az ember és azt hiszi, ellaposodott a történet, de igazából nem. Csak minden sivárabb és reménytelenebb.

Mivel nem tudom összefoglalni rendesen a gondolataimat, úgy döntöttem hogy csinálok egy pár részből álló kérdéssort. Én is válaszolok rájuk, de szeretném ha ez úgy működne, mint ezek a blogról blogra terjedő challenge szerű dolgok, hogy megvan a kérdés és mindenki ugyanazokra válaszol. Szóval másoljátok át a kérdéseket egy saját posztba és válaszolgassatok rá, mert igazán kíváncsi vagyok, tudom, hogy sok GOT rajongó van köreinkben. Ha nincs honlapod, vagy nem szeretnél erre posztot szánni, akkor pedig kommentben, nyugodtan! (:     Az is töltse ki, aki csak a sorozatot nézi! Ha esetleg van olyan kérdés, amit az alapján nem lehet megválaszolni, akkor hagyd ki.
Game of Thrones | via Tumblr

1. Hol élnél legszívesebben  a SOIAF világán belül?
Azt hiszem Égikert lenne a legjobb választás. Mondanám még Dorne-t, de ott túl meleg van, vagy valahol a Három folyó környékén, de az meg eléggé lepusztul. Királyvár pedig tök jó, mert hát az a főváros, ugyanakkor büdös, koszos és zsúfolt. Maradok Égikertnél. #growingstrong

2. Ahhoz képest, ahol a sztoriban tartasz ( ha esetleg nem fejezted még be, vagy csak a sorozatot nézed), kit tartasz a legalkalmasabbnak a vastrónra?
Aki nem akar spoilereket, az ezt ne nagyon olvassa el. Szóval én tökre szorítottam Quentinnek, de hülye volt. Persze az elejétől Daenerys az egyik kedvencem és valamilyen szinten drukkolok is neki. Mert tök menő lenne, ha sárkányokkal leigázná Westerost, ugyanakkor nem hiszem, hogy túlságosan alkalmas lenne irányítani a Hét Királyságot. Tommen cuki, de hát tudjuk hogy nem érdemli meg, úgyhogy azt hiszem Aegont választom. Csak sajnálom, hogy Tyrion már nem vele van. 

3. Ki az a szereplő, akit legszívesebben felpofoznál, hogy térjen már észhez?
Hát ezt a kérdést azért találtam ki, mert nekem elég sok ilyen van! Viszont Arya-t fogom mondani. Tényleg nagyon nem tetszik az irány, amerre halad a sztorija.. Pedig nagyon sokáig ő volt a kedvenc szereplőm és az övéi voltak a kedvenc fejezeteim.

4. Ki az a szereplő, akinek nincs saját fejezete, de szívesen olvasnál róla még többet?
Kisujj! Mindenki meglepődik, amikor ezt mondom, de Petyr Baelish az egyik kedvenc szereplőm és nagyon rossz, hogy már olyan rég volt Sansás fejezet, mert az a vonal is nagyon érdekel amúgy. Szóval az ember tényleg egy elég nagy douchebag, de ugyanakkor nagyon okos és mindenkit tud manipulálni és a háttérből irányít mindent és egyszerűen.. hah, ha én is egy szereplő lennék, tuti ő lenne a példaképem.

5. Éjjeli Őrség vagy a Királyi Testőrség?
Túl nehéz kérdéseket teszek föl magamnak. Szerintem inkább a Falat választanám. Egész jól viselem a hideget és ott meg van rá az esély, hogy látsz egy unikornist! Hát kevés, az igaz. De sokkal izgalmasabb.

6. Valaki, akiről egyáltalán nem beszélnek, de te szeretnél tudni róla.
Rickon! Mióta szétváltak, semmit nem hallottunk róla és megöl a kíváncsiság. Biztos nem túl izgi egyelőre, de  a jövőben még nagy jelentősége lesz!

7. Ha bőrváltó lennél, milyen állat kísérne? (értsd: Jon rémfarkasa, Orell sasa...)
Tigris! Mondtam volna oroszlánt is, de az túl Lannisteres. Meg aztán Égikertben tök jól mutatna egy tigris. Kicsit olyan Jázmin hercegnős feeling.

8. Ha harcos lennél, milyen fegyvered lenne?
Kard. Tudom, hogy mainstream, de akkor is. Ha valami különlegeset kéne választanom, akkor egy arakh. De akkor már valyriai acélból. 

9.  A kedvenc felismerésed.
Amikor rájöttem, hogy Abel és a mosónői igazából Mance és a lándzsaasszonyok. Nagyon kész voltam,hogy csak akkor jöttem rá, amikor már elkezdték szöktetni Jayne-t. 

10. Valami, amit sajnálsz, hogy kihagytak a filmből.
Ebből elég sok van, de az volt a legfurcsább talán, hogy kihagyták Edricet és valahogy Gendryt pakolták át Sárkánykőre. Pedig szerintem a könyvben még neki is nagy szerepe lesz. Hát vagy ha nem is nagy, de valamennyi tuti. 

+1. Valakik, akiknek együtt kéne lenniük.
Szintén sok lehetőség, a többit meghagyom nektek, de nekem Arya és Gendry még mindig fáj :(

Így hirtelen ezek jutottak eszembe, nagyon remélem, hogy minél többen kitöltitek! Még azt kérem, hogy ha saját posztban válaszoltok rá, akkor írjátok meg kommentben, vagy a chatben, mert tényleg nagyon kíváncsi vagyok rá!    Aki pedig nem olvasta még, annak csak ajánlani tudom, de teljes szívemből!

8 megjegyzés:

  1. Nem bírom ki, hogy ne töltsem én is ki, de itt azt hiszem gyorsabb lesz. Tudtam, hogy tetszeni fog a GoT, még nem hallottam olyat, hogy csalódik valaki benne...maga a csoda *-*

    Úristen tavaly olvastam a Sárkányokat, de máris alig emlékszek a részletekre :(

    1. Hol élnél legszívesebben a SOIAF világán belül?
    Nehéz elvonatkoztatni a családoktól, de talán Királyvár vagy Dorne. Királyvár mozgalmas, Dorne pedig..hát a Martellek :D

    2. Ahhoz képest, ahol a sztoriban tartasz ( ha esetleg nem fejezted még be, vagy csak a sorozatot nézed), kit tartasz a legalkalmasabbnak a vastrónra?
    Én is Aegonra teszem a voksot, viszont ha lehetnek lehetetlenek, akkor mindenképpen Tyriont szeretném. Ő a totális kedvenc, a legjobb.

    3. Ki az a szereplő, akit legszívesebben felpofoznál, hogy térjen már észhez?
    Jont csapkodnám meg, de erősen. Helyettem mások is megtették, kicsit durvábban :D

    4. Ki az a szereplő, akinek nincs saját fejezete, de szívesen olvasnál róla még többet?
    A Sárkányok után megszerettem Varyst, valamit nagyon el akar érni és okosan csinálja. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Martin mester mit szán még Varysnak.

    5. Éjjeli Őrség vagy a Királyi Testőrség?
    Éjjeli Őrség, egyértelmű. Azon kívül, hogy izgalmasabb, harcolnék a White Walkerekkel (nem jut eszembe magyarul) :D

    6. Valaki, akiről egyáltalán nem beszélnek, de te szeretnél tudni róla.
    Ha nem említed Rickont, el is felejtettem volna :D Én a Fekete Halról (Cat nagybácsija, azt hisze így hívják). Elszökött, azóta sehol semmi...vagy lehet csak nem emlékszek :O

    7. Ha bőrváltó lennél, milyen állat kísérne? (értsd: Jon rémfarkasa, Orell sasa...)
    Szerintem sólyom, mindenképpen repülnék :) Felül megvizsgálni Westerost, nem lehet rossz.

    8. Ha harcos lennél, milyen fegyvered lenne?
    Nyíl. Mindig nyilas akartam lenni, imádom, még a való életben is. Persze közelharcban nem sokat ér, de a nyíl után jöhet a kard.

    9. A kedvenc felismerésed.
    Nem nagy felismerés, mert feketén-fehéren le volt írva, de nagyon örültem Briennének Jaime oldalán. (Érdekes, de én nem jöttem rá, hogy Mance volt velük, eskü csak a fórumból tudtam meg..tiszta szégyen :D)

    10. Valami, amit sajnálsz, hogy kihagytak a filmből.
    Nagyon sok mindent sajnálok, szinte mindent, hiszen mindennek és mindenkinek van valami szerepe. Konkrét nem jut az eszembe, de tényleg sok mindent sajnálok, persze így is fantasztikus a sorozat.

    +1. Valakik, akiknek együtt kéne lenniük.
    Szerelmileg vagy társilag? :D Deny és Daario páros nekem tetszett, de Arya és Gendry is nagyon jó csapatot alkottak együtt. Tyrion és Jon is tetszett, remélem még találkoznak.

    Nem valami tartalmas válaszok, de megpróbáltam magamból kipréselni amit tudtam. Gondolkoztam rajta, hogy a Sárkányokat is újra olvasom, de félek, hogy ismét csak egy űr maradna utána, azt az érzést meg nem szívlelem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj nagyon jó! És persze én is örülnék Tyrionnak, csak sajnos neki nincs alapja :/ de ezért lenne jó, ha Aegon oldalán maradt volna és együtt zúznának :D Bryndennel is egyetértek. Viszont azt nem értem, hogy Jon és Tyrion hogy találkoznának újra.. egyébként tényleg jók voltak :)

      Törlés
  2. na jó, hát régóta olvasom a blogodat, de erre muszáj reagálni :D szeretek kitölteni ilyesmiket, főleg, ha köze van a GoT-hoz. amúgy a 6. könyvből már vannak fent fejezetek és előreláthatóan 2015ben fog kijönni angolul, '16ra pedig magyarul (:

    1. Hol élnél legszívesebben a SOIAF világán belül?

    Egyértelműen Highgarden. A Tyrellek az absz kedvencek számomra, úgyhogy nem is kérdés :D főleg amióta találkoztam Finn-nel a való életben :D a legtökéletesebb Loras a világon :D Esetleg még Winterfell, nem csak mert a Starkok is közel állnak, hanem mert szerintem szép helyen van és a kastély is csodaszép a könyvben.

    2. Ahhoz képest, ahol a sztoriban tartasz ( ha esetleg nem fejezted még be, vagy csak a sorozatot nézed), kit tartasz a legalkalmasabbnak a vastrónra?

    kiolvastam már őket, és Robb. Tudom, hogy eredetileg ő nem akart trónra ülni, de szerintem jó király lett volna belőle. Esetleg még Renly vagy Stannis, mindkettőnek megvan a maga stílusa, ami miatt alkalmas lett volna [vagy lenne] :D

    3. Ki az a szereplő, akit legszívesebben felpofoznál, hogy térjen már észhez?

    Fejezetről-fejezetre változik. Robb lett volna az első talán. Sansa is sokszor idegesítően és bután tudott viselkedni. Esetleg még Dany, túl naiv néha.

    4. Ki az a szereplő, akinek nincs saját fejezete, de szívesen olvasnál róla még többet?

    A királyok, vezérek. Bár érthető okokból hagyták ki őket, azért bosszantó néha.

    5. Éjjeli Őrség vagy a Királyi Testőrség?

    Mindkettő (:

    6. Valaki, akiről egyáltalán nem beszélnek, de te szeretnél tudni róla.

    Ez egy jó kérdés. Most így hirtelen senki nem ugrik be, mert elég részletgazdagan ír a mester (:

    7. Ha bőrváltó lennél, milyen állat kísérne? (értsd: Jon rémfarkasa, Orell sasa...)

    Farkas. Nem a Starkok miatt, alapjáraton a farkasok a kedvenc állataim :D vagy egy sárkány

    8. Ha harcos lennél, milyen fegyvered lenne?

    Íj, kard esetleg egy sárkány vagy rémfarkas :D

    9. A kedvenc felismerésed.

    Ha ezt leírnám, akkor lelőném a történet legeslegnagyobb spoilerét, ezért nem fogom :D annyit elárulhatok a körülményekről, hogy Sansa fejezete, a Sasfészekben és Kisujj - Lysa veszekedése közben hangzik el - így remélem tudod mire gondolok.

    10. Valami, amit sajnálsz, hogy kihagytak a filmből.

    Hát sorolhatnám. Nem azt sajnálom, hogy kihagyták, hanem, hogy a sorozat a 2. évadtól kezdve teljesen eltér a könyvtől, így ezt nem tudom megválaszolni :|

    +1. Valakik, akiknek együtt kéne lenniük.

    Dany és Jorah, minden történés ellenére. Imádom őket együtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mehetünk együtt Highgardenbe ;) és URISTEN, TALÁLKOZTÁL FINNEL?? most nagyon irigykedem! És igen, tudom mire gondolsz. Na azóta imádom leginkább Petyrt! :D Meg úgy általában a Sansás fejezeteket. A Sansás fejezeteket leginkább Petyr miatt szeretem :D Amúgy Jorah-t is imádom! Annyira szeretném, hogy visszatérjen Danyhez!!

      Törlés
  3. igen :D májusban itt volt pesten elég sokat, úgyhogy szerencsém volt :D és élőben wáow egy srác :D szeretnék vele dolgozni még egyszer az életben majd :D
    Nekem nem is tudom melyik a kedvenc fejezetem, eleve Robb volt a kedvenc karakterem, így ez már nem játszik :D imádom Jaimet még, Lorast, nagyon félek, hogy nem fogja túlélni a csatát :| Margaery! na ő rá kíváncsi lennék... Tyriont nem szeretem annyira, bárki bármit mond, elolvasom, meg jók a szövegek, de unalmas, hogy sok és látszik, hogy ő az író kedvence :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azért szeretem Tyriont :( :D Bár amikor még Királyvárban volt, jobban szerettem a fejezeteit. Robbét is persze, de az meg már olyan rég volt, hogy el is felejtettem :D Most meg a Jaime-Brienne dologra kíváncsi vagyok, mert ott elindult egy szál és hát arról sem tudtunk meg semmit.

      Törlés
  4. Szia. Tudom, hogy ez nem ide tartozik, de kaptál tőlem egy ilyen Liebster Blog Awardot. Itt át tudod venni: eldiariodenalina.blogspot.com :)

    VálaszTörlés